Friday, October 26, 2012

Coping With Cancer's Effect on the Diet



Nausea or vomiting:
Eat five or six smaller meals instead of three larger meals. 
Drink beverages one-half to one hour before meals instead of with meals. 
Avoid rich or highly sweetened foods. 
Avoid smells that cause nausea. 
Avoid high-fat foods.

Constipation:
Drink plenty of fluids (8 cups per day), especially hot beverages and fruit juices. 
Light exercise such as short walks or light housework may help. 
Include foods high in fiber: fresh fruits and vegetables, whole grains, bran.

Diarrhea:
Eat cheese and yogurt. 
Avoid foods high in bulk or fiber: raw vegetables, whole grains, bran. 
Avoid foods that cause gas or cramping: beans, cabbage, broccoli, spicy foods, carbonated beverages.

Dry mouth:
Eat sauces and gravies with food. 
Suck on hard, sugarless candies or chew gum. 
Dunk foods in beverages, such as soup, tea or milk. 
Take a swallow of beverage with each bite of food. 
Use artificial saliva.

"Mouth blindness":
Try highly spiced foods: pizza, spaghetti, chili. 
Eat strongly flavored foods: sauerkraut, cabbage, Limburger cheese. 
Emphasize texture in meals: crisp lettuce and fruits, creamy mashed potatoes, soft bread, crunchy toast.

Taste changes-Reduced ability to taste sweetness:
Add a teaspoon of sugar to vegetable cooking water. 
Glaze vegetables such as carrots. 
Increase the sugar in desserts and try new recipes.

Unusual dislike for meat:
Replace beef or pork with poultry, fish, eggs, milk products, legumes. 
Marinate meats. 
Cook meats in sauces or with tomatoes. 
Eat meats cold or at room temperature.

Increased likeness for tart flavors:
Add lemon juice to foods. 
Drink tart beverages: lemonade, grapefruit, cranberry juice.

Appetite:
Eat during best times. 
Use foods easy to prepare and eat. 
Eat smaller meals. 
Use liquid meals. 
Don't drink with meals. 
Eat foods that are nutrient dense.

Swallowing or chewing:
Use softer foods. 
Drink with a straw. 

No comments:

Post a Comment